Solhjem har til huse i smukke gamle bygninger på Strandvejen i Aarhus. Stedet har atmosfære og charme og ligger dejligt mellem skov og strand. I vores have er der legeplads med træer og blomster, bakker og huse, sandkasser, gynger og mange hyggelige kroge.
I hovedhuset nr. 96 bor vores 3 børnehavegrupper: Margueritten, Mælkebøtten og Kornblomsten. Børnehavehuset rummer plads til i alt 65 børn. De ældste børn er på skift afsted i vores skovgruppe Anemonerne.
I hovedhuset ligger også Solhjems kontor. Øverst på 2. sal har vi et stort lokale, som bruges af både Solhjem og Rudolf Steiner Skolen, og som også lejes ud til kursusvirksomhed.
I annekset bag hovedhuset holder vores vuggestue til. Vuggestuen har to grupper, Skovstjernen og Solstrålen, og rummer plads til 24 børn.
I nabobygningen nr. 98 bor vores integrerede gruppe Vildrosen. I Vildrosen går der børn fra 1 – 6 år, og afdelingen rummer plads til i alt 30 børn.
Anemonehuset er skovgruppen Anemonernes base; et lille hus i skovbrynet tæt på Solhjem. Som regel er Anemonerne dog ude på opdagelse i skov, eng og strand.
Skovbørnehaven Giberhytten ligger på Fulden Byvej 55, Beder. De holder til i en fin gammel spejderhytte fra 1947 ejet af FDF. Området omkring hytten er ren og uberørt natur, med Giber Å i baghaven, skov og marker med kvæg omkring. I skovbørnehaven er der plads til 25 børn i alderen 3 – 6 år.
Vores to vuggestuegrupper Skovstjernen og Solstrålen holder til i en hyggelig lille tilbygning bagved hovedhuset. Vores lokaler er nybyggede og velfungerende med fællesrum, køkken, garderobe- og puslefaciliteter samt de 2 grupperum. Rummene er fleksible, så vi kan ændre det i løbet af dagen efter behov.
Vi har vores eget lille udeareal at lege på samt overdækkede krybberum.
Vuggestuen åbner kl. 6.30, hvor både vuggestuebørn og børnehavebørn afleveres og leger sammen indtil kl. 7, hvor børnehavebørnene går over til sig selv. Vi åbner på én stue, og lidt senere – når der er kommet flere børn – åbner vi den anden stue.
Mellem 6.30 – 7.30 er der mulighed for et enkelt morgenmåltid for de børn, der ikke har spist hjemmefra.
Barnet modtages i en varm og tryg atmosfære. Måske sidder vi ved bordet og tegner, smører boller, skræller gulerødder til formiddagsmåltidet eller til frokosten. Nogle børn leger, vi kigger i en bog osv.
Kl. 9.00 vil vi gerne, at børnene er ankommet, og forældrene har sagt farvel. Her vil vi på hver stue samle børnene til en lille samling, hvor vi synger godmorgen og synger forskellige sange med bevægelser til. Vi har fingerlege og sanglege, og hvad vi vurderer gruppen trives ved denne dag. I forbindelse med årstidernes fejring fortæller vi ofte et eventyr i stedet for morgensamling.
Derefter får vi et formiddagsmåltid, som består af brød og frugt.
Som udgangspunkt går vi ud på legepladsen hver formiddag. Det er også på det tidspunkt, vi måske har mulighed for, at en voksen bliver inde med en gruppe børn som har behov for det, eller en lille gruppe kan komme på en lille udflugt. Vi har klapvogne og tager ca. 2 gange om ugen en lille gruppe børn med i skoven eller ned til vandet. En lille gruppe kan komme på børnehavens legeplads sammen med en voksen.
Ca. kl. 10.30 skal vi ind igen, have overtøj af, vaske fingre og måske dække bord. Når vi alle sidder ved bordet, tænder vi et lys, synger en sang/siger et vers, og så begynder vi at spise. Vi spiser varm mad 4 gange om ugen og rugbrød 1 gang ugentligt. Vi får vand til alle måltiderne hele dagen igennem.
Når vi har spist, skal alle skiftes og de fleste sove. De ældste børn sover indenfor på madrasser. De andre kommer ud i barnevogne eller krybber. Som udgangspunkt har vi den holdning, at børnene gerne må sove det de kan.
Når børnene er kommet op fra deres middagshvil, får vi et eftermiddagsmåltid, som består af brød og frugt.
Når barnet hentes, er det vigtigt at I får sagt farvel til en voksen og krydser barnet af igen i kalenderen.
Hverdagen indrettes sådan, at der er tid til at børnene selv gør det, de er i stand til: de kravler op på stolene, finder hagesmækkene, tager selv tøj af og på i det omfang de kan, vi hjælper dem med at lære at spise selv o. lign. Vi lægger vægt på, at der er tid til at øve sig.
Du kan læse mere om vores læreplan for vuggestue og børnehave her.
I Solhjems hovedhus holder vores 3 børnehavegrupper til. I stueetagen har vi 2 grupper, Margueritten og Mælkebøtten, og her findes også Solhjems kontor. På 1. sal har vi børnegruppen Kornblomsten samt personalefaciliteter. Bag huset har vi en dejlig fælles have, hvor børnene fra alle 3 grupper mødes og leger.
Hver børnehavegruppe skaber sin egen rytme og form i dagligdagen og samarbejder også på tværs af grupperne.
Når børnene møder om morgenen, er der fri leg på stuen og kreative aktiviteter ved bordene. Vi vægter morgenstemningen højt, da den giver afsæt til resten af dagen, og vi opfordrer til at børn og forældre følges ind på stuen og siger godmorgen.
Personalet er som regel allerede i gang med madlavning og forberedelser til dagen, men har altid tid til at tage imod det enkelte barn, så det føler sig set og velkomment.
Lidt før kl. 9.00 standser legen, og der ryddes op. Derefter samles vi i rundkreds til morgensamling. Vi leger fingerlege og sanglege, siger rim og remser og synger årstidens sange. Vi synger den samme morgensang hver morgen, hvor hvert barn nævnes. Vi synger også navnene på de børn, som ikke er kommet denne dag; det gør de fraværende børn nærværende i fællesskabet.
Morgensamlingen har flere pædagogiske og sociale funktioner.
Her mødes vi og bekræftes i, at denne gruppe er vores ”base”; her hører vi til. Derudover er morgensamlingen en oplagt mulighed for de voksne til at ”mærke” børnegruppen og opdage de enkelte børns trivsel og behov netop denne dag.
Morgensamlingen er en del af den faste struktur, som vi bestræber os på at have, så børnene kan få ro til at fordybe sig i det vi laver, i stedet for at bruge energi på hele tiden at prøve at finde ud af, hvad vi skal nu.
I morgensamlingen stimulerer vi sprogudviklingen gennem sangene og ved brug af rim og remser, som er en leg med ord og lyde. Fingerlegene har den funktion, at de – udover at være sjove – også stimulerer finmotorikken, som på sigt har stor betydning for den kognitive udvikling.
Samlingen har yderligere den sociale funktion, at børnene lærer at række hånden op, hvis de gerne vil sige noget, så vi ikke taler i munden på hinanden. De lærer at lytte til hinandens ideer og historier, og de lærer at vente på tur.
Ca. kl. 9.30 går vi ud i haven og leger. Det er også her i formiddagstimerne, at forskellige pædagogiske aktiviteter veksler i løbet af ugen. Én dag kan være vores male-dag, en anden bager vi, én tredje går vi tur osv. Hver enkelt stue har sin ugeplan.
Kl. 11.00 er det tid til eventyr og derefter middagsmad. Børnene har ofte været en del af forberedelserne til måltidet, og vi indleder det med at tænde lys og synge et lille bordvers.
Efter maden hjælper vi hinanden med at rydde op, og derefter går vi igen ud i haven og leger. Hvis vi har sovebørn, puttes de på stuerne.
Om eftermiddagen ved 14.00 tiden samles børnene til et lille eftermiddagsmåltid bestående af hjemmebagte boller og frugt.
Efter eftermiddagsmaden er der leg udenfor eller inde på stuen, hvor der også er kreative aktiviteter ved bordene. Ved 15.30 tiden ryddes og lukkes stuerne af, og vi samles i stueetagen, hvor dagen afsluttes.
Du kan læse mere om vores læreplan for vuggestue og børnehave her.
Vildrosen er vores fuldintegrerede afdeling med plads til i alt 30 børn. Vi holder til på Strandvejen 98 i dejlige nyrenoverede lokaler. Vi har vores eget haveområde og deler også legepladsfaciliteter med Solhjems børnehavegrupper.
I Vildrosen lægger vi vægt på det fællesskab, som børnene udvikler på tværs af alderstrin. I børnefællesskabet har de store børn små børn at tage sig af, og de små børn har store børn at se op til, beundre og efterligne. I Vildrosen bliver børnene lige indtil de skal i skole, og søskendepar er velkomne!
Mellem kl. 6.30 og 7.30 er der mulighed for et enkelt morgenmåltid for de børn, der ikke har spist hjemmefra. Det vil for det meste være brød.
Vi vil gerne modtage barnet i en varm og tryg atmosfære. Vi sidder vi ved bordet og tegner, eller vi smører boller eller skræller gulerødder til formiddagsmåltidet eller til frokosten. Nogle børn leger, vi kigger i en bog osv.
Kl. 9 vil vi gerne, at børnene er ankommet, og forældrene har sagt farvel. Her holder vi en lille morgensamling, hvor vi synger godmorgen og synger hvert barns navn, også dem vi mangler. Herefter synger vi årstidsbestemte sange, rim og remser, og vi laver små fingerlege og evt. sanglege.
Morgensamlingen har en fælles del for både vuggestuebørn og børnehavebørn. Derefter går de mindste ud, og børnehavebørnene fortsætter med sang og leg, der særligt er rettet mod dem.
Derefter får vi et formiddagsmåltid, som består af brød og frugt.
Hver formiddag går vi på legepladsen. Det er også på det tidspunkt vi måske har mulighed for at, en voksen bliver inde med en gruppe børn som har behov for det. En lille gruppe kan komme på en lille udflugt, eller en gruppe kan komme på børnehavens legeplads sammen med en voksen.
Ca. kl. 10.30 går først vuggestuebørnene ind igen, får tøjet af, bliver skiftet og spiser middagsmad. Derefter puttes de.
Børnehavebørnene hører eventyr og spiser efterfølgende. Børnene hjælper med at dække bord og gøre måltidet klar. Før vi spiser, tænder vi altid et lys, synger en sang/siger et vers, og så begynder vi at spise.
For vuggestuebørnene er der varm mad ca. 4 dage om ugen. Børnehavebørnene har madpakker med to dage om ugen. Vi får vand til alle måltiderne hele dagen igennem.
Efter spisningen puttes de børnehavebørn, der skal sove.
Omkring kl. 14.30, når børnene er kommet op fra middagshvil, får vi et eftermiddagsmåltid, som kan være brød og frugt.
Du kan læse mere om vore læreplan for vuggestue og børnehave her.
I Solhjem har vi siden 2012 haft en skovgruppe, som går i skoven hver dag. Vi kalder gruppen for Anemonegruppen. Den er vores særlige aktivitet for de ældste børn, og alle børn i Solhjems ældste årgang indgår i gruppen.
Fra og med sommeren 2024 består Anemonegruppen af 2 hold, som er afsted hver anden uge på skift. De går afsted fra Solhjem efter morgensamling kl. 9:30 og vender tilbage igen efter middag kl. 12:30.
Da Solhjem ligger lige mellem skoven og stranden, er det meget nemt for os at komme ud i naturen og opleve den på helt tæt hånd. I Anemonegruppen har vi vores ganske særlige steder vi tager hen. Det kan være Engen, som ligger mellem børnehaven og Tivoli, Kastanjeskoven, som ligger bagved skolen og børnehaven, Mindeparken, hvor vi håber at kunne møde Dronningen en dag og stranden, hvor vi finder fine sten, lytter til bølgerne og hilser på kajakroerne ude på havet.
Vi har dage, hvor vi laver mad over bål. Her kører vi alt vores båludstyr ud i skoven i vores trækvogn. Der er altid et par børn, der har lyst til at hjælpe med at finde brænde til bålet. Andre går i gang med at snitte pinde, sy bolde, gå på opdagelse i skovbunden med forstørrelsesglas eller kravle op i et af de mange gode klatretræer, vi er omgivet af.
Inden vi spiser frokost, er der historie. Det foregår et stille sted, gerne under et træ eller ved et af bordene i skoven.
Når vi bevæger os ud i naturen, indtager vi det levende, organiske og ubegrænsede rum. Der er højt til loftet og plads til de store armbevægelser. Her har børnene frihed til at udfolde al deres energi og flyde med i naturens foranderlighed. I det frie naturrum stimuleres barnets umiddelbare impulser til leg og bevægelse, og man kan deltage i det sociale eller trække sig tilbage i sin egen verden.
I naturen opstår næsten aldrig kedsomhed og uro, for her er inspiration til alle.
Til årstidsfesterne skal vi forberede os med sange og små gøremål. Vi vil dog fejre selve årstidsfesterne hjemme i børnehaven, som vi plejer.
Du kan læse om vores læreplan for vuggestue og børnehave her.
I september 2023 åbnede Solhjem dørene til en ny afdeling, nemlig Skovbørnehaven Giberhytten ved Fulden. Skovbørnehaven Giberhytten har plads til 25 børn i alderen 3-6 år. Vi holder til i Giberhytten, en spejderhytte fra 1947 som tilhører FDF, og som ligger ca. 9 km. syd for Aarhus i naturskønne omgivelser og med Giberå lige i baghaven.
Børnene møder ind i Solhjem på Strandvejen 96 om morgenen, hvor to medarbejdere fra skovbørnehaven tager imod ude på legepladsen fra kl.7.30. Kl. ca. 8.30 kommer vores bus og kører os til Giberhytten. Hvis man ikke når bussen fra Strandvejen, kan man aflevere sit barn direkte i Giberhytten; dette kan ske fra kl. 8.00.
Når alle er mødt ind, begynder vi dagen sammen med lidt mad og en morgensamling. Herefter er der plads til leg i det store område omkring hytten, madlavning i det fri og ture ind i Moesgaard skov ad Kvægstien, til havet eller til den lokale legeplads i Fulden. Inden frokost hører vi eventyr og har stunder med plads til ro og fordybelse, både ude og inde.
Efter vores eftermiddagsmad, kommer bussen kl. 14.50 og henter os, så vi er tilbage ved Solhjem kl. 15.15, hvor børnene vil indgå i resten af børnehavehuset indtil lukketid. Det sidste personale fra Giberhytten går hjem kl. 15.30. Hvis man ønsker at hente sit barn tidligt, er det også muligt at hente sit barn i Giberhytten senest kl. 14.40.
Livet i skovbørnehaven byder på mange oplevelser både inde og ude. Vi lærer naturen at kende og lærer børnene at føle sig trygge i den. Vi mødes rundt om bålet, samler spiselige planter, snitter, bygger huler, fortæller røverhistorier, går lange ture ad hemmelige stier og en masse andet.
I løbet af året fejrer vi årstiderne med årstidsfester og skaber vores egne traditioner.
Giberhytten er vores base for en hverdag præget af opdagelsesrejser i naturens underfundige verden. Vi bevæger os rundt i terrænet lige udenfor hytten, hvor der er mulighed for at lege i sandkassen under birketræet, tænde bål, lede efter insekter i det høje græs og følge årstiderne på helt tæt hold. For enden af vores grund løber Giberå, så her kan vi søsætte små hjemmelavede skibe, finde haletudser og bare lytte til vandets rislen.
Dage, hvor vejret viser sig fra sin lidt mere barske side, har vi mulighed for at gå i læ under halvtaget på vores store terrasse. Inde i hytten i Pejsestuen er der lunt og godt, og her kan vi tegne, male, læse bøger, bage mm. De børn, der har brug for et hvil i løbet af dagen, kan sove i en af køjerne inde i Førerstuen.
Vi vil også gå længere ture i det smukke område, der er omkring Giberhytten. Moesgaard skoven er gammel og rummer mange muligheder for at udfordre kroppen og finde ro til fordybelse. Her vil vi navngive vores egne små områder og fortælle eventyr under de store gamle træer.
Hver tirsdag får vi besøg af vores ældre venner fra Plejehjemmet Kristiansgården i Beder.
Du kan læse vores læreplan for vuggestue og børnehave her.
Vi glæder os til at byde nye børn og deres forældre velkommen.
Giberhytten
Fulden Byvej 55
8330 Beder
Tlf: 31 20 93 84
Vil du vide mere om Solhjem?
Se mere her